Content

Projektkezelési metódusok Waterfall vs. Agile

Waterfall vs. Agile - ebben a bejegyzésben azt tárgyaljuk, hogy  ennek a kettőnek mik is az előnyei, hogyan lehetnek a segítségére, illetve hogyan kombinálhatjuk őket.

Projektkezelési metódusok Waterfall vs. Agile

Néha azt hallom, hogy a „Gantt halott”, vagy „minimum agile”,  néha pedig odáig jutunk, hogy a  „Projektmenedzsment halott”.  Ugyan ezek a nyilatkozatok csak marketingcélokat szolgálnak, de találkozok portfólió menedzserekkel, scrum mesterekkel és más profi PM-ekkel, akiket valóban érdekel az Agile és a Waterfall (Gantt) valós és pontos felhasználási területei. Ebben a bejegyzésben néhány szót szólunk erről.

A projektmenedzsment acélháromszöge

Az acélháromszög egy nagyon egyszerű prezentációja annak, hogy mi szükséges a sikeres projekttervezéshez. Kiterjedés, idő, illetve  ár/erőforrások Az erőforrások sok ágazatban az egyetlen direkt áralakító tényezők. Az emberek a legfontosabb erőforrások, nem növelhetők, csökkenthetők vagy szorozhatók. Ugyanúgy a gépi termelésben a kapacitásokat nem lehet növelni egyetlen kattintással.

Easy Project Iron Triangle

Easy Project acélháromszög

Hogyan kerül az acélháromszög a képbe? Egyszerűen és hatékonyan lehetővé teszi annak eldöntését, hogy mikor kell Waterfallt, mikor Agile-t alkalmazni.

Waterfall projektkezelés

A waterfall akkor a leghatékonyabb, ha a kiterjedettség jól definiált, és ez a kulcsfontosságú tényező a projektben. 
Példák: házépítés, konferenciatervezés, Easy Project implementáció

Technika: A projekt határai jól definiáltak (fixek). Ez azt jelenti, hogy nem változtathatom például az ablakok számát a házon, vagy a konferencia témáját. A projekt ideje szintén limitáló faktor, akár abszolút (konferencia) akár közel abszolút értelemben (EP implementáció). Jól definiált határok esetén a projekt- vagy portfóliómenedzser feladata az erőforrások kiosztása az idő függvényében több összefüggő projektben, olyan sorrendben amely lehetővé teszi a sikeres végrehajtást.

Vegyük például a házépítést, a cementtel foglalkozó munkásoknak időben be kell fejezniük a munkát, mivel ha ez nem történik meg , akkor a kőművesek várhatnak. Mire a beton megszilárdul, már egy másik munkaterületen dolgoznak.

Easy Project Iron Triangle 2

Agile projektkezelés

Agile-t érdemes használni,  amikor az idő kötött, az erőforráselosztás fontos és a kiterjedettség tervezhető (prioritizálás).

Példák: Szoftverfejlesztés (sprintek), nyomtatás (magazinok, újságok), marketing tartalmak (kampányok).

Technika: ha a határidő meghatározott és az erőforrások ismertek, a scrum mesterek és munkások meghatározzák az elvégzendő munkák prioritásait. A scrum mesterek általánosságban különböző feljegyzéseket vezetnek a lemaradásokról, illetve scrum táblákat az erőforrásokról (hibaelháritások, új funkciók kérése vagy sport, illetve politikai újságírók az újságoknál).

Easy Project Iron Triangle

Easy Project acélháromszög

Hogyan segíthet ez nekünk?

Jól láthatóan az egész a projektmenedzsment acélháromszögére redukálódik, a működések megtervezésekor  a nagy egész különböző részeire fókuszálunk. Mit érdemes megjegyezni?

  1. Minden szervezetben mindkét típusú metodológiára szükség van a hatékony folyamatok implementálásának érdekében. Egyik sem fontosabb a másiknál, csupán más esetekben érdemes használni őket.

  2. A minőségi erőforráskezelés az idő függvényében minden waterfall projektnél kulcsfontosságú, különösen portfóliótervezésnél. Pontosan, mint az Easy Projectben.

  3. Agile projektek kezelése Észrevettem, hogy a prioritások kezelése általában jól végrehajtható különböző eszközökkel. A gondok a precízen meghatározott erőforrások kiosztása a lemaradásokhoz. Ezeknél a munkáknál az erőforrások minél pontosabb meghatározását ajánlom. Például, egy szoftverfejlesztő több lemaradáson dolgozhat (hibák vs. új funkciók, ugyanaz a nyelv). A lemaradások felszámolásához  szükséges erőforrások meghatározása és fixálása nélkül nem tervezhetem meg a kész termék prioritásait és a scrum mester állandóan az inkonzisztenciák megoldásával lesz leterhelve. Ez később hátráltatja majd a fontos új funkciók implementálását és a hibák elhárítását, és ezek végül is jelentősen csökkentik a stratégiai fejlesztésekre szánt erőforrásokat.


Próbálja ki az Easy Project profi előfizetést akár 49 € / hó összeggel

 

Kezdje el akár most


A két metódológia kombinálása

Ahogyan a képen is láthatjuk, waterfall projekt szolgál alapként. Természetesen egy szoftverfejlesztési projekt jól előrelátható sorrenddel és függőségekkel rendelkezik. A kisegítő tevékenységekkel foglalkozó osztályok (marketingesek dokumentáció írók) a projektjeiket agile módon is kezelhetik.

Easy Project Agile Waterfall

Easy Project Agile Waterfall

 

Additional information

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések

vagy

nincs szükség hitelkártyára vagy telepítésre