Content

A projekt portfólió kezelése lépésről-lépésre (1. rész)

Ha olyan helyzetbe kerül, amikor egyidejűleg több kapcsolódó projekttel kell dolgoznia, akkor ideje bevezetni a projekt portfólió kezelési (PPM) stratégiákat. E stratégiák célja, hogy az egyes projekteket szélesebb perspektívából tekintve vezesse, ezáltal hatékonyabban meghatározva a prioritásokat.

A projekt portfólió kezelése lépésről-lépésre (1. rész)

Mivel gyakran önálló egységekként gondolunk az egyes projektekre, ennek megfelelően kezeljük őket. Valójában egy vállalat projektjei nagymértékben kapcsolódnak egymáshoz, de fel kell tudni ismerni, hogy milyen szempontból: költségvetés, ütemterv vagy erőforrások révén. Ezen változók hatékony kezelése érdekében meg kell érteni az egyes projektek prioritását az egész szervezet vonatkozásában.

A PPM leginkább olyan helyzetekben lehet segítségre, amikor például a vállalat több projekten dolgozik ugyanazon erőforrások felhasználásával - akár egy, akár több ügyfél számára. A projekt portfólió menedzsment alkalmazásával áttekinthetővé válnak mind az ügyfél, mind a vállalat igényei és prioritásai. Projekt túlvállalás esetén a megfelelően létrehozott projekt portfólió a legjobb módszer a rossz projektek veszteségeinek minimalizálására és az összes többi profitjának maximalizálására.

Mi a projekt portfólió és hogyan kezelhető?

A projekt portfólió az adott időpillanatban aktuális projekteket tartalmazza. Egy ilyen portfólió központilag kezelhető, vagyis a projektek és azok részei figyelemmel kísérhetők és kezelhetők a stratégiai célok elérése érdekében. A PPM célja az egyes projektek potenciáljának kiaknázása és sikeres megvalósítása. A PPM-et elsősorban a projektek megtérülésének b használják, ami segít eldönteni, hogy melyik projektek kerülendők, és a kockázatkezelés szempontjából határozza meg az erőforrások kiosztását a leendő projektek számára. A projekt portfólió kezelésének nagyon hasznos eszköze egy olyan szoftver, amely Üzleti intelligencia funkciókat kínál.

Helyes használat esetén a portfólió kezelés ideális eszköz az összes szereplő - köztük az ügyfelek és az alkalmazottak - tájékoztatására a projektek haladásáról, prioritásairól és kockázatairól. Ugyanakkor növeli az átláthatóságot és egyszerűsíti az egyes feladatokkal és projektekkel kapcsolatos felelősségek meghatározását.

Additional information

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések

vagy

nincs szükség hitelkártyára vagy telepítésre