Content

A projekt portfólió kezelése lépésről-lépésre (2. rész)

A projekt portfólió kezelésről szóló cikkünk folytatása... Ha olyan helyzetbe kerül, amikor egyidejűleg több kapcsolódó projekttel kell dolgoznia, akkor ideje bevezetni a projekt portfólió kezelési (PPM) stratégiákat.

A projekt portfólió kezelése lépésről-lépésre (2. rész)

Miben különbözik a portfóliómenedzsment a projektmenedzsmenttől?

Ezeket a hasonló hangzású tevékenységeket könnyen meg lehet különböztetni a céljuk alapján. Míg a projektmenedzsment lehetővé teszi az ismeretek, készségek, eszközök és technikák felhasználását a projekt követelményeinek teljesítéséhez, a portfólió kezelés (PPM) nem annyira foglalkozik a projekt előrehaladásával, hanem inkább a projekt kiválasztásával és követésével más szervezeti tevékenységekkel összefüggésben.

Így például, ha az egyik projekt teljesítéséhez szükséges követelmények ütközéshez vezetnek egy másik, jövedelmezőbb projekttel, a PPM azt mondja, hogy az első projekt felfüggesztése vagy az erőforrások átirányítása szükséges a másik projektre. Ily módon a portfólió kezelés a nyereséges projektek optimális kombinációját eredményezi. A projekt portfólió menedzserek egy vagy több portfóliót kezelnek, elsősorban pénzügyi modellek és algoritmusok felhasználásával.

Projekt portfólió menedzsment lépésről lépésre

1. Leltár

Először meg kell határozni a portfólióban található összes projektet. Minél több van, annál inkább érdemes azokat szisztematikusan osztályozni, kategorizálni, valamint ellenőrizni kapcsolatukat a szervezet céljaival.

2. Stratégia

A szervezetének stratégiája képezi a PPM és a projektek közötti döntéshozatal alapját, ezért elengedhetetlen ennek tisztázása, pontosítása, mielőtt elkezdi kezelni a portfólióját. A stratégia kidolgozása után jó ötlet a csapattagok meghatározása, akik figyelemmel kísérik a stratégia végrehajtását. Stratégiái eltérőek lehetnek, de ideális esetben olyan portfóliót szeretne kapni, amely a kockázatok és a megtérülések kombinációjának figyelembe vételével teljesíti a belső célokat.

3. Elemzés

Összpontosítson a projektjeire! Kövesse nyomon bevételeiket, költségeiket, az erőforrásokat, a kockázatokat, valamint a csapatokat, a vállalatban rendelkezésre álló emberi erőforrásokat, a cash flow-t. Vagyis az összes mutatót, ami segít jobban megérteni a szervezet aktuális helyzetét, és segíti a projekt portfólió hatékony kezelését.

4. Megfeleltetés

Gondolja át, hogy projektjei összhangban vannak-e a vállalati stratégiával, illetve a szervezet egyes részeivel is. Felosztja a kulcsfontosságú erőforrásokat a kulcsfontosságú projektek számára? A projektek száma és terjedelme megfelel az Ön képességeinek? Van-e rövid, közép- és hosszú távú terve? Figyelemmel kíséri a stratégiájához kapcsolódó kockázatokat a projektek során? A projektek kiválasztása megfelel a vállalat filozófiájának?

5. Menedzsment

Ideje dönteni. Miután elemezte portfólióját és annak aspektusait tevékenységei tágabb összefüggésében, a megtanultak alapján megfelelő döntéseket kell hoznia és szükség esetén változtatásokat kell eszközölnie. Lehet, hogy módosítania kell az ütemterven, esetleg törölnie kell projekteket, vagy új prioritásokat kell felvennie. Mindenesetre legyen óvatos, mert a sikeres portfólió kezeléshez együtt kell működnie az egyes csapatokkal és azok tagjaival.

6. Tesztelés és módosítások

Mint mindig, mindent meg kell vizsgálni, és reagálni kell a visszajelzésekre. A projekt portfólió egyszeri használata nem garantálja a sikert, ehhez hosszú távon és ismétlődő alapon kell dolgozni, valamint bevonni más embereket a fejlesztésébe.

Additional information

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések

vagy

nincs szükség hitelkártyára vagy telepítésre