Mi a Munkalebontási struktúra (WBS) és hogyan készítsük elő a projektet? (2. rész)

Date:6/10/2020
Length:3 minutes
Share:

A munkalebontási struktúráról szóló cikk folytatása.

A WBS kialakítása és legfőbb összetevői

A munkalebontási struktúrát leggyakrabban fa diagrammal, táblázatokkal vagy számozott listákkal ábrázolják. Tartalmaznia kell:

  • az egyes lépésekért felelős személy vagy szervezet beazonosítását
  • ütemezést (belefoglalva a kezdés és a leszállítás dátumát)
  • az erőforrásokat
  • a projektszerződés szükséges részleteit
  • információkat az alkalmazott technológiáról
  • az eredménytermék minőségellenőrzési utasításait
  • költségelemzést

A munkalebontási struktúra létrehozása

Saját WBS  létrehozásakor össze kell állítania a teljes csapatot és a szükséges dokumentumokat: minden szerződést, a projekt alapító okiratot, a probléma és scope meghatározást, a vállalatra jellemző folyamatleírásokat és utasításokat. Ezek segítségével fel tudja építeni a WBS-t, ezt követően pedig az alábbiak szerint járjon el.

1) Projekt leírás

A projekt alapvető természetének leírására elegendő lehet egy mondat vagy bekezdés, ami a projekt elképzelését végleges formájában megragadja. Ez a projekt nélkülözhetetlen eleme, amelyet az egész csapattal meg kell osztani.

2) A projekt fázisai

Egyszerűen határozza meg: ki, mikor, mi után és mit csinál. A projekt terjedelmétől függően a fázisok feloszthatók szakaszokra, az alapján, hogy mennyire függnek egymástól. A fázisok mérete a projekt típusától és a projektmenedzsment szemléletétől függ.

3) Kimenetek

Az egyes kimenetek - nem csak a projekt alapjául szolgáló végtermék, hanem minden alkotórészének - meghatározása. Gyakran ezek lesznek a korábban meghatározásra került fázisok eredményei.

4) Lépések

Az eredmények biztosításához a csapat tagjai közötti együttműködésre lesz szükség. Ezért a projekt kimeneteinek eléréséhez vezető, fázisokból álló utat különálló feladatokra szükséges felosztani.

5) Feladatok

Ezeket az egyes csapattagokhoz rendelik, akik felelősséget vállalnak értük. A munka elemzésének egyértelmű szerkezete van - látható, ki mikor mit csinál, és azt mi követi majd.

Manapság a WBS legegyszerűbben olyan projektmenedzsment szoftverekkel hozható létre, mint az Easy Project . Ez egyszerű hivatkozást biztosít a projekt többi információjához, valamint egy külön felületet is ad a WBS és más projektkezelő eszközök és módszerek létrehozásához.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések