Pénznem

CRM
currency
invoices

Hogyan állítsa be a valuta átváltást

A számláknál használt pénznemek megadásához menjen a Több menü » Adminisztráció » Pénznem menübe. Az Aktív devizák listájában látja azokat, amiket már használ a rendszerben, a Rendelkezésre álló devizanemek listájában pedig a kiválasztható pénznemeket, az alábbi kép alapján. A sorok jobb oldalán található Hozzáadás gombra kattintson az aktiváláshoz. Manuálisan nem hozhat létre olyan pénznemet, amely nem szerepel a listában, a meglévőket viszont szabadon szerkesztheti. Az aktív listából a Törlés gombbal távolíthatja el a felesleges pénznemeket.

A meglévő pénznem szerkesztéséhez először aktiválnia kell azt. Az aktív pénznemek sorában a Szerkesztés gombra kattintson a módosításhoz. A pénznem nevét és szimbólumát módosíthatja, illetve innen is megadhatja, hogy melyik projektnél legyen alapértelmezett. Minden projekten csak egy pénznem lehet alapértelmezett: ha itt kiválaszt egy projektet, akkor felülírja a meglévő beállítást, és a másik pénznem listájában törlődik a pipa a megfelelő projektnél. 

 Az alapértelmezett pénznemet itt, vagy a projektek információs lapján is módosíthatja. A kiválasztott pénznem lesz a projekten az alapértelmezett pénznem a projekt pénzügy modulban is.

A Pénzügyek modul közvetlenül kapcsolódik a Pénznemekhez. Így a tételek (bevétel, kiadás, személyi költség) felvételekor és riportáláskor (felvett tételek, profit, összegzések) mindig kiválaszthatja, melyik aktív pénznemet akarja használni. Ehhez nem kell módosítani a globális vagy projekt pénznem beállítást. A pénzügyeket már a WBS modulon is használhatja a Költséglebontási struktúra segítségével (CBS).

Easy Pénznem működése

Az Easy Pénznem segítségével formázhatja és újraszámolhatja azokat a tételeket, amelynél árfolyamingadozás történik. Az alábbi entitásokat érint:

  • Számlázás (már nem támogatott plugin)

  • Bérköltségek – belső és külső díjak esetében is figyelembe veszi a pénznemeket

  • CRM

  • Pénzügyek modul és cashflow

Projektenként megadhatja az alapértelmezett pénznemet. Az Adminisztrációban kezelheti a pénznemeket. Ha nem ad meg szimbólumot, akkor az ISO kódot használja a rendszer (3 karakteres). A pénznem az összeg előtt vagy után szerepel.

Ahhoz, hogy új pénznemet aktiválhasson az alábbi parancsot futtatni kell a rendszeren:

bundle exec rake easyproject:currency_update_tables RAILS_ENV=production

Majd ÚJRA KELL INDÍTANI A SZERVERT.

Ha az ügyfél a régi értékeket egy új pénznemben szeretné tárolni, akkor meg kell adni az átváltási árfolyamot és az alábbi parancsot kell futtatnia:

bundle exec rake easyproject:currency_recalculate_all RAILS_ENV=production

vagy az alábbi módon egy lépésben ezzel módosíthatja:

bundle exec rake easyproject:currency_update_tables_and_recalculate RAILS_ENV=production

Nagyon fontos, hogy minden módosítás után újra kell indítani a szervert. Javasoljuk, hogy új pénznem hozzáadásakor az újraszámolást is hamar futtassa le. Ellenkező esetben az új adatok ebben a devizában pontatlanok lesznek. Az árfolyamot megadhatja manuálisan is, vagy szinkronizálhat az ECB-vel. Ehhez lépjen be az árfolyamok frissítése menübe és aktiválja. A ECB-vel való szinkronizáláshoz adjon meg egy múltbeli munkanapot és kattintson a szinkronizálás gombra.

Itt arra is lehetősége van, hogy az x hónapnál régebbi árfolyamokat zárolja, illetve módosítsa a megjelenítést a árfolyamok lapon, adja meg a hónap napját és az előtte/utána mutatott hónapok számát. Az árfolyamszámítás úgy működik, hogy megváltoztatja az adatbázistáblákat a valuta utótag hozzáadásával az ároszlopoknál. Ezeket a pénznem oszlopokat számítja újra, amikor az entitást menti figyelembe véve az árfolyamot, árat, pénznemet és dátumot.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések