Mi nem hiányozhat a WBS-ből

2/13/2020
3 minutes

A projektmenedzsment sikerének hagyományosan összefüggésben áll azzal, hogy a projektmenedzser képes legyen a hatóköre, az idő, a költség és a minőség biztosítására. A "vas-háromszög" egy kihívás ahhoz, hogy ésszerû kompromisszumot érjen el a különbözõ párhuzamos, heterogén és látható korlátok között.

Már kifejtettük, hogy a WBS-sel áttekintést kap egy nagyon összetett projekt egyes részeiről és szempontjairól. Például, a WBS nem úgy működik, mint egy folyamatábra, hanem segít elosztani a projekt által igényelt munkát kisebb egységekre, amelyek jobban kezelhetők. A WBS hatékony felhasználása és a projektek egyes részeinek elemzése érdekében szem előtt kell tartania a következő elemeket.

Mindent le kell szállítani a projekt során

A WBS-nek mindent le kell fednie, amely a projektterjedelem alá tartozik. Feltétel nélkül mindent. A projekt követelményeinek pontos felbecsüléséhez és a projekt megtervezéséhez mindent bele kell foglalnia az előkészítésbe. Ideális esetben az egy szakaszban megkövetelt összes munka bemenet megegyezik a WBS-ben az előző szakaszban szereplő kimenetekkel.

Szótár

Mivel egyre több résztvevő fog dolgozni a WBS-sel, fontos mindenki számára tisztázni, hogy mi is ez és mit jelent egy-egy kifejezés vagy rövidítés, mozaikszó. Ez nem csak a definíciókra vonatkozik, hanem a kölcsönös függőségekre is. Alapvetően a szótárnak részletes információkat kell tartalmaznia a WBS-ben sokkal szélesebb perspektívában látható komponensekről.


Tiszta hierarchia

Valójában a WBS-en keresztül hátulról, azaz a végterméktől visszafelé mozgunk, és minden egyes részekre bontás további hierarchiát hoz létre. A felosztás során fontos, hogy tartsa be a hierarchiát, illetve a csapat és a vállalat kapacitásai szerint helyesen állítsa be azt.

Távolság

A WBS célja, hogy szélesebb perspektívát nyújtson, és segítsen a projekt kontextusának megértésében. Ezért nem szükséges, hogy a szerkezet a legrészletesebb műveleteket is taglalja. Ebben az esetben a projektmenedzser és a projektcsapat tagjai is túl sok időt töltenének a részletek ismertetésével.

A WBS egy praktikus eszköz, amely áttekintést nyújt a projekt terjedelméről és összetevőiről. Ha a projektmenedzsment szoftver lehetővé teszi, a munkalebontási struktúra könnyen és gyorsan létrehozható bármely és mindegyik projekthez.

A projektmenedzsment elméletében a WBS a háromdimenziós (iron triangle) három kulcsfontosságú pillérének egyike.


Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések