A projekt portfólió kezelése lépésről-lépésre (1. rész)

Date:1/15/2020
Length:3 minutes
Share:

Ha olyan helyzetbe kerül, amikor egyidejűleg több kapcsolódó projekttel kell dolgoznia, akkor ideje bevezetni a projekt portfólió kezelési (PPM) stratégiákat. E stratégiák célja, hogy az egyes projekteket szélesebb perspektívából tekintve vezesse, ezáltal hatékonyabban meghatározva a prioritásokat.

Mivel gyakran önálló egységekként gondolunk az egyes projektekre, ennek megfelelően kezeljük őket. Valójában egy vállalat projektjei nagymértékben kapcsolódnak egymáshoz, de fel kell tudni ismerni, hogy milyen szempontból: költségvetés , ütemterv vagy erőforrások révén. Ezen változók hatékony kezelése érdekében meg kell érteni az egyes projektek prioritását az egész szervezet vonatkozásában.

A PPM leginkább olyan helyzetekben lehet segítségre, amikor például a vállalat több projekten dolgozik ugyanazon erőforrások felhasználásával - akár egy, akár több ügyfél számára. A projekt portfólió menedzsment alkalmazásával áttekinthetővé válnak mind az ügyfél, mind a vállalat igényei és prioritásai. Projekt túlvállalás esetén a megfelelően létrehozott projekt portfólió a legjobb módszer a rossz projektek veszteségeinek minimalizálására és az összes többi profitjának maximalizálására.


Mi a projekt portfólió és hogyan kezelhető?

A projekt portfólió az adott időpillanatban aktuális projekteket tartalmazza. Egy ilyen portfólió központilag kezelhető, vagyis a projektek és azok részei figyelemmel kísérhetők és kezelhetők a stratégiai célok elérése érdekében. A PPM célja az egyes projektek potenciáljának kiaknázása és sikeres megvalósítása. A PPM-et elsősorban a projektek megtérülésének b használják, ami segít eldönteni, hogy melyik projektek kerülendők, és a kockázatkezelés szempontjából határozza meg az erőforrások kiosztását a leendő projektek számára. A projekt portfólió kezelésének nagyon hasznos eszköze egy olyan szoftver, amely Üzleti intelligencia funkciókat kínál.

Helyes használat esetén a portfólió kezelés ideális eszköz az összes szereplő - köztük az ügyfelek és az alkalmazottak - tájékoztatására a projektek haladásáról, prioritásairól és kockázatairól. Ugyanakkor növeli az átláthatóságot és egyszerűsíti az egyes feladatokkal és projektekkel kapcsolatos felelősségek meghatározását.


Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések