Hatékony-e a távmunka? Egy kétéves tanulmány eredményei

4/29/2020
4 minutes

Figyelmen kívül hagyva a jelenlegi helyzetet, melyben muszáj otthonról dolgozni (a koronavírus járványt; 2020 március), tanulmányok sora javasolja a home office bevezetését. Egy kétéves tanulmány eredményeit szeretném megosztani az olvasóval, melyet a Stanford University közgazdaságtan professzora, Nicholas Blooma végzett (2017-es tanulmány, melynek forrása itt található).

A tanulmány 500 alkalmazottat vizsgált 2 csoportra osztva. Az első csoport minden nap bement a munkahelyére, a második csoport pedig a hét nagy részében otthonról dolgozott – általában 5-ből 4 napot.

A tanulmány eredményei

Az otthonról dolgozók átlagosan 13%-kal hatékonyabbak voltak. Ennek két fő oka volt – nem kellett időt áldozniuk az ingázásra, illetve békésebb körülmények között tudtak dolgozni otthon, ahol jobban tudtak koncentrálni, köszönhetően a kevesebb zavaró tényezőnek. Az alábbi grafikonon látható a teljesítményük időbeli alakulása.

A home office-ban dolgozóknál átlagosan 50%-kal kevesebb felmondás volt tapasztalható. Talán nem is kell kihangsúlyoznom, hogy mennyire megerőltető, kimerítő és költséges a képzett munkaerő megtalálása, és ez a tény mennyi megtakarítást jelent a cégeknek.

A kísérlet után a résztvevők meghatározhatták, hogy milyen arányban szeretnének az irodába járni, illetve otthonról dolgozni, az eredmény pedig meglepő volt. A megfigyelt alkalmazottak teljesítménye még tovább javult.

Tehát a kísérlet nem csak azt mutatta, hogy az otthoni munkavégzés hatékonyabb, hanem azt is, hogy ha az emberek nagyobb szabadságot kapnak (a döntésben), azt jobb teljesítménnyel jutalmazzák.

A kísérlet arra is rámutatott, hogy a dolgozók fásultsága otthon 50%-kal csökkent kipihentebbnek érezték magukat, és kevesebbet is voltak betegek.

A valóban hosszú és megszakítás nélküli home office negatív hatásaira is fény derült – az alkalmazottak elszigeteltnek érezték magukat.

Ezért hosszútávon a legideálisabb a home office és az irodai munka kombinációja, ami fenntartja a szociális kapcsolatokat.

Jelenleg (2020 márciusában) vészhelyzeti állapot uralkodik a koronavírus miatt, így az irodába bejárás problémás. Ez egy kivételes helyzet, amire sok cég nem készült fel. Közülünk sokaknak a home office nem választás, hanem inkább szükség. Úgy gondolom, Ön is profitálhat ebből a helyzetből, és csapata, cége felkészültebben jöhet ki az egészből, mint valaha volt.

Mi az Ön véleménye? Kimaradt valami?

A home office bevezetése nem nehéz, ennek bevezetésére léteznek kipróbált és bizonyítottan jól működő folyamatok. Ha szeretne, számoljon be nekem saját tapasztalatáról a csapat távmenedzselését illetően, így megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat. Ki tudja, talán segíthetek Önnek a hatékonyság növelésében a home office alatt. Úgy hiszem, hogy profitálni fogunk a jövőben a mostani tapasztalatainkból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK » 4 praktikus tipp, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a home office-ból

Hatékony munkavégzés otthonról? Easy

Szerezze meg az összes remek eszközt a tökéletes projekt tervezéshez, irányításhoz és ellenőrzéshez egyetlen szoftverben!

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések