Hogyan határozzuk meg világosan a projektjeink céljait

Date:1/28/2019
Length:4 minutes
Share:

Időnként megkérdeznek, hogyan végzem a kockázatkezelést. A válaszom némelyeknek meglepő-határozz meg konkrét célokat. Igen, a jó kockázatkezelés mindig a konkrét célokkal kezdődik. A mai cikkben kitérünk arra, hogyan is határozhatjuk meg a projekt céljait jobban, minden alkalommal.

A holló és a vizeskorsó

A holló és a vizeskorsó Ezópusz meséje. A történetben a szomjas holló egy korsót talál, amelynek alján víz van, de a csőrével nem tudja elérni. A holló nem tudja felfordítani a korsót. Ezért más megoldást keres. A madár addig dobált kavicsolat a korsóba, amíg a víz szintje meg nem emelkedett és szomját nem olthatta.

A hollónak jól meghatározott célja volt. Akadályok álltak útjában, a holló mégis kreatívan áthidalta őket, és végül elérte célját. A kockázatkezelésben mindig megkérdezzük magunktól, mi is az amely segíthet vagy hátramozdíthatja a céljaink elérését.

„A győztes az, aki Isten áldotta tehetségét felismeri, iszonyúan sokat dolgozik, hogy ezeket fejlessze, majd a nyert készségeket céljai valóraváltására használja.” -Larry Byrd


Easy Project

Mindig világosan határozza meg céljait

Hadd’ írjak le egy egy egyszerű, de hatékony képletet a célok elérésére. A képlet működik a személyes, vállalati, osztály, csoport céljaira, bármire. Ugyanúgy használható hosszútávú célokra, közepes távúakra és rövid távúakra is.

A képlet használatával specifikus, kiszámítható célokat ír minden egyes alkalommal. A célokat is egyszerűbben találhatja meg. Kezdjük is a képletet.

Ige->Fókusz->Cél->Határidő

Példa: A tagok számának növelése 5%-kal 20XX december 31.-ig.

  1. Ige. Általában kezdjük a célok leírásátegy igévelmint például növelés, csökkentés, fenntartás, birtoklás. (Az implementáció, fejlesztés, létrehozás, felhasználás, ellenőrzés szavakat stratégiákra alkalmazom, az irány széleskörű meghatározására.)
  2. Fókusz. Mi a fókusza a célnak? A cél fókusza a fenti példában az új tag.
  3. Cél. A cél meghatározza a tevékenységet. A cél meghatározott mennyiség, kiterjedés, százalékszám.
  4. Határidő. A határidő. a célt időhöz köti. A cél határidő nélkül csak óhaj.


Easy Project - Üzleti vezető hirdetőtábla

Személyes célok példája

  • Heti 3 edzés, 45 percig minden alkalommal, az év végéig.
  • A nyugdíjalapom megnövelése 5%-al az előző évhez viszonyítva 20xx december 31.-ig.

Üzleti célok példája

  • A nettó bevétel megnövelése 10%-al a harmadik negyedév végéig.
  • A bevétel beszedésének idejét 12 napról 8-ra csökkenteni 20xx március 31.-ig.
  • 5 projektmenedzser szerezze meg a Project Management Professional (PMP) címet április elseje és 20xx június 30. közt.

A célok Írása iteratív. Zig Ziglar mondta: „Ne beszélj mindig általánosságban” Légy konkrét.” Többször írja le a céljait, minden egyes esetben pontosítson, tegye világosabbá a gondolatait. Időnként olvassa át őket, és ellenőrizze az előrehaladást.

Feliratkozás a Project Risk Coach blog frissítéseire

Iratkozzon fel a blog frissítéseire és kapja kézhez a A projektmenedzsment ellenőrzőlistáját. Bizonyosodjon meg róla, hogy a megfelelő határidőket adja meg, terveket és kiegészítő tevékenységeket a projektkezelési tervében.

Legyen egy az 1000 projektmenedzser közül!

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések