Indítsa el projektjeit okosabban, gondolattérképek használatával!

Date:11/9/2021
Length:6 minutes
Share:

Minden projekt elején nagy a nyüzsgés – különösen gondolatban. Ön és kollégái ötleteket, látomásokat és sok apró részt alkotnak, amelyekből létrehozható az egész projekt. Ezért létezik egy okos módszer, ami segít kihasználni ezt – a gondolattérkép.

Kezdjük egy kis játékkal!

A gondolattérkép egy vizuális gondolkodási rendszer, ami az emberi gondolkozás természetes folyamataira épül, melyben az ötletek és asszociációk nem lineárisan, hanem véletlenszerűen jelennek meg. Ennek bizonyítására íme egy gyors gyakorlat: gondoljon egy fogkefére, és írjon le még egy szót, ami az eszébe jut asszociációként! Ezen szó alapján írjon még egy asszociációt és így tovább, amíg végül összesen tíz szabadon asszociált szó lesz!

Látja? Bár egészen biztosan sejthettük, hogy a listán szereplő második szó a fogkrém, a fog vagy a fürdőszoba, szinte semmi esélyünk kitalálni az utolsó szót. Könnyen lehet szivárvány, gorilla vagy akár első szerelme neve is. Miert van ez? A nemlineáris gondolkodás miatt.


"A lineáris gondolkodással először korlátokat teremt,
majd ötleteket. A gondolattérképpel először ötleteket
készít, amelyeket később rendszerez és értékel.”


Hogyan készítsünk gondolattérképet?

Annak ellenére, hogy a gondolattérképezés az asszociációk véletlenszerű robbanásán alapul, nem tévesztendő össze a rendetlenséggel. Végül is minden robbanás csak atomok összekapcsolódása – van egy szerkezete, amelynek középpontjában a mag áll. A gondolattérképe magja a központi gondolata – vagy a megoldandó probléma.

A projektmenedzsmentben való funkcionalitásának megismerésére íme egy másik kis gyakorlat. Vegyen egy üres papírt, és a közepére írjon le egy megoldandó dolgot (projektet, problémát) – pl. új weboldal, egy rendezvény üzleti partnereknek vagy az eladások növelése. Ezután használja a papír fennmaradó részét arra, hogy feljegyezzen mindent, ami eszébe jut, és ezzel kapcsolatos! Írhat, rajzolhat, vagy akár a papírra is ragaszthat bármit. Ha ez megtörtént, kösse össze vonallal a kapcsolódó jegyzeteket! Ezután lépjen hátra, és vessen egy pillantást az alkotására – ez a gondolattérképe, a „nagy kép”.

Gondolattérképek az Easy Projectben

Gondolattérképek az Easy Projectben


„A gondolattérképet gyakran csak egy ötletelési
technikának tekintik, de minden projekt
kezdetének döntő lépése kellene, hogy legyen.”


Mikor használjunk gondolattérképeket?

Nem túlzás azt állítani, hogy a gondolattérképeket szinte bármikor és szinte bármilyen típusú projekthez használhatja. Az Easy Software-ben projektjeinket gyakran a jó ötletek megjelenítésével kezdjük egy gondolattérképen. Mielőtt bemutatnánk a négy legjobb példánkat, vessen egy pillantást a cikkhez kapcsolt gondolattérképre, melyet a cikk megírása előtt készítettünk!

Gondolattérképek

Gondolattérképek

 • Ötletelés
  Mivel az ötletelés során „az egyetlen rossz ötlet az, ami kimondatlanul marad”, a gondolattérkép tökéletes a projekt ezen szakaszában. Nincsenek korlátozások – csak szabad asszociációk és ötletek. (Ne aggódjon, később részletesebben is rendszerezheti ezeket.)

 • Új projekt indítása
  Használja a következő projektje nevét a gondolattérkép magjaként! Írja le az összes projektkövetelményt, és hamarosan egy szép csokrot kap a szállítandó elemekről! A WBS-hez képest azonban nem ezek jelentenek kötelezettséget.

 • Előadások
  Mindig kihívást jelent egy érdekes prezentáció elkészítése. Mindazonáltal, ha gondolattérképeket használ, megváltoztatja a közönség észlelését, és az összes információt ugyanazon a „dián” tarthatja, illetve új ágak segítségével újakat adhat hozzá. Az információk közötti kapcsolat így világosabb = könnyebben érthető.

 • Termék ütemterv megjelenítése
  Értékelni fogja a gondolattérképet, amely tartalmazza az új termék minden kívánt funkcióját és leírását. Így látni fogja, hogy mennyi munkára van szükség a termék elkészítéséhez.


Ez mind szép, de mi a csapda?

Nos, valójában kettő van:

 1. Megosztás a csapattal
  Bármilyen nagyszerű és szemet gyönyörködtető is a gondolattérkép, el kell azt terjesztenie a csapatában. Ezt egy darab papírral lehetetlen (vagy legalábbis zavaró) megtenni. Ezért olyan projektmenedzsment szoftverre van szüksége, amely lehetővé teszi világos, könnyen érthető digitális gondolattérképek készítését. Ezután könnyedén megoszthatja azokat csapattagjaival, akik szintén hozzáfűzhetik ötleteiket.

 2. Túl sok gondolattérkép
  Néha a csapatok egyszerűen túl sokat foglalkoznak a gondolattérképezéssel, ami egy véget nem érő, több száz ágból álló fához vezet. Ezért szüksége van egy képzett projektmenedzserre, aki képes beállítani a gondolattérkép részletességét.


Miért különlegesek az Easy Project gondolattérképei?

Az Easy Project szoftverrel praktikus gondolattérképeket készíthet. Az egyes csomópontokhoz jegyzeteket, hivatkozásokat vagy jelölőnégyzeteket is hozzáadhat. A legjobban azonban azt fogja értékelni, hogy a csomópontokat új feladatokká alakíthatja anélkül, hogy váltania kellene az Easy Project eszközei között. Így a gondolattérkép nem csak ötletek összessége marad, hanem a projekt szilárd alapjává alakulhat át, amelyet a WBS és a Gantt diagram segítségével továbbfejleszthet.


Összegzés

Tanácsunk a következő: kezdje el a gondolattérképek használatát! Mi számos projektünk elején tesszük ezt. Remek eszköz egyének és csapatok számára is – ötletelésre, a projektkövetelmények összegyűjtésére és prezentációkra. Projektmenedzsmentje fejlesztésére is használhatja, mert szilárd alapot és áttekintést nyújt a projekt sikeréhez szükséges összes szállítandóról.

Tiszta gondolattérképek ötletei strukturálásához? Easy.

Frissítsen továbbfejlesztett eszközökre a projekt tervezéséhez menedzsmentjéhez és ellenőrzéséhez.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések