Scrum egyszerűen: Mik a munkaanyagok és mire használjuk azokat

11/24/2020
4 minutes

Az elmélet mai adagja közelebb visz minket a Scrumhoz és annak fontos alkotóelemeihez – a munkaanyagokhoz. Dolgozzon velük megfelelően, javítsa agilis menedzsmentjét és szállítson sikeres projekteket.

Különösen a szoftverfejlesztés dinamikus jellege tette az agilis Scrum projektmenedzsment módszertant a legszélesebb körben használtak közé. A hatékony információ átadásnak és a munka egyértelműségének köszönhetően a munkaanyagok segítenek a Scrum megfelelő működtetésében, a sikeres sprintek vezetésében és az eredmények agilis leszállításában.


Mik azok a Scrum munkaanyagok?

Lényegében ezek olyan listák, melyeken keresztül a projektmenedzsment során megoszthatja az alapvető információkat az érdekelt felekkel. A munkaanyagoknak köszönhetően könnyedén leírhatja és rögzítheti a befejezésre váró munkát, és így némi hozzáadott értékkel bővítheti a sprintet. Négy fő munkaanyag van, amiket már ismerhet is.


Termék backlog

Egy lista mindenről, amit a projekt során teljesíteni kell, különálló feladatokra lebontva. Itt meg kell határozni a kifejlesztendő termék jellemzőit és képességeit. Ez a lista időben változik az igények és a prioritások szerint, és leggyakrabban felhasználói történeteket, hibákat és feladatokat tartalmaz.

Ennek az backlognak teljesen általános jellemzője, hogy a termékfejlesztéssel együtt növekszik. A projekt vagy a termék tulajdonosa rendszeresen felülvizsgálja a backlogot, és megbizonyosodik arról, hogy a legfontosabb elvégzendő feladatok állnak az élen, amelyeket kellő részletességgel leírnak, és így készen állnak a sprinthez való továbbításra.


Sprint backlog

Ez a lista a termék backlog alacsonyabb sorrendjeként szolgál, és olyan feladatokat tartalmaz, amelyeken a csapatnak egy adott sprintben dolgoznia kell. A backlog minden elemét fejleszteni, tesztelni és megfelelően dokumentálni kell. A termék tulajdonosa meghatározza a sprint backlog tartalmát, ami általában egy táblán, feladatgyűjteményként történik, ez például kinézhet úgy, mint a Kanban. A Scrum tehát hatékonyan kombinálható más megközelítésekkel.


Termék inkrementum

Valószínűleg a legfontosabb munkaanyag a termék inkrementum, ami a termék backlog összes olyan elemét tartalmazza, mely a befejezett sprintek során készült el. Ahhoz, hogy ez az inkrementum működőképes legyen, tisztában kell lennie azzal, hogy mit jelent az „elkészült elem”. Ez a meghatározás azonban idővel megváltozhat, hogy megfeleljen a Scrum Master által őrzött agilis elveknek.


Burndown chart

Ez egy grafikon, ami megmutatja, milyen gyorsan halad a csapat a termék backlogban, és ezáltal szemlélteti a publikált és a teljes munkamennyiség közötti kapcsolatot. Fő célja az előrehaladás és a határidők nyomon követése, hogy biztosítva legyen a projekt megfelelő haladása.

A felhasználói történetek pontjainak kezelési üteme vagy sebessége az aktuális projekt idejének nyomon követése mellett más projektek tervezésénél is jó szolgálatot tehet. Ha azonban nem használja ezt a grafikont, és nem méri a csapat „sebességét”, projektjeinek ütemezését javíthatja az Easy Project 10 munkaidő-nyilvántartásával.

Agilis projektmenedzsment? Easy.

A leghatékonyabb projektmenedzsment eszközök egyetlen szoftverben.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések