Change management - a sikeres projektek nélkülözhetetlen része

Date:2/26/2020
Length:3 minutes
Share:

A change management, vagyis változáskezelés a projektmenedzser munkájának egyik alapvető eleme, amit bár utálunk, mégis figyelmet kell rá szentelnünk. A csapata és ügyfelei felé kompromisszumoktól mentes megközelítésre van szükség, így ez nélkülözhetetlen része a projektmenedzsmentnek .

A helyes irányítás mellett a változások kezelése javíthatja a vállalat és az egyes projektek pénzügyi teljesítményét, de szinte mindig többletmunkát jelent, ezért növeli a teljesítés idejét. Ebben az esetben a sikert a helyes és világos tervezés képessége, valamint a kritikus pillanatokban fellépő kellemetlenségek ellenére a megfelelő megoldás végrehajtásának képessége jelenti. Természetesen a megfelelő eszközök használatával  javítható a projekt változásai és azok lehetséges hatásai megértésének képessége.

A projekt változásai és azok hatásai

A változások alapos vizsgálata, valamint a változások hatásának kezelése nélkül könnyen előfordulhat, hogy nem a helyzetnek és igényeknek megfelelő megoldás kerül leszállításra. Ez akkor fordulhat elő, ha a projekt során az ügyfél igényei eltérnek a projekt elején feltérképezett igényektől. Ha senki sem kezelte és nem irányította ezeket a kisebb változásokat, lehetetlen pontosan visszavezetni, hogy hol jár a csapat a megoldáshoz vezető úton.

Sőt, ha nagyszámú változtatásra kerül sor, ez elkerülhetetlenül többletmunkához, és ezáltal a költségvetés növekedéséhez vezet. Az új követelmények plusz munkát jelentenek, és ha a változáskezelés révén nem figyelünk az ügyfelekre, könnyen elveszíthetjük a projektet. A projekt végleges verziójához szükséges változtatások számának minimalizálása csakis hatékony kommunikációval lehetséges.

Ugyanez vonatkozik az ütemezésre. A változtatási igények alapján létrehozott feladatok hozzáadása teljesen megzavarja a kapacitástervezést . Végül ez negatív hatással lehet nem csak az adott, hanem a vállalat más aktuális projektjeire is. Ezért a változások létrejötte, azok állapotának módosulása esetén frissíteni kell a határidőket, és kezelni kell az ügyfél elvárásait a megoldás leszállításával kapcsolatban.


Azonosítsa és különböztesse meg a változásokat

Megfelelő változásmenedzsmenttel képesek vagyunk egyértelműen bemutatni a lehetséges változásokat az ügyfél számára, megmagyarázva azok hatásait és jelentőségét a projekt során. Az Easy Projekt több partnerének is bevezette change management rendszerét, például a Schneider Electric gyártási folyamatában bekövetkező változások kezelésében növeli a változáskezelés hatékonyságát.

Sokan inkább kerülnék azt a pillanatot, amikor fel kell állnunk egy ügyfél vagy a saját csapatunk előtt, és határozottan el kell utasítanunk a változás iránti kérelmeket, de ez a változáskezelés lényege. Míg egyes változásokra valóban szükség van, másokra nem, és az Ön feladata ezek megkülönböztetése egymástól.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések