Hogyan készíthető el a projekt költségvetése?

4/1/2020
3 minutes

A pénzügyi források tartják életben a projekteket, ezek nélkül általában nem lehet sikeresen befejezni őket. Kizárólag megfelelő tervezéssel, vagyis a költségvetéselkészítésével számíthatunk sikeres célba jutásra.

Az optimálisan beállított projekt költségvetés tartalmazza az összes tervezett projektköltséget, ez magában foglalja a bér-, anyag-, adminisztrációs és működési költségeket is. Mindez napjainkban hatékonyan építhető fel olyan projektmenedzsment eszközökkel, mint az Easy Project, amely lehetővé teszi a szükséges adatokkal való munkát, valamint a költségvetés nyomon követését és korrekcióját a projektek futása közben.

A projekt költségvetés jelentősége nemcsak az összes kiadás megismerésének szükségességében rejlik, hanem abban a képességben is, hogy ideális esetben a projekt teljes ideje alatt figyeli az általános pénzügyi stabilitást, azaz a projekt jövedelmezőségét. Erre szolgálnak az olyan eszközök, mint például a CBS (költségbontási struktúra), amelyek lehetővé teszik a költségek valós időben történő megjelenítését és ennek megfelelő rangsorolását.


Négy tipp a sikeres projekt költségvetéséhez

A jól megtervezett költségvetésnek figyelembe kell vennie mind a közvetlen, mind a közvetett, valamint a rögzített és változó költségeket is. Röviden: nem szabad elhanyagolni a kiadásokat, ezért a lehető legnagyobb következetességgel kell létrehozni, megfelelő mennyiségű információ felhasználásával.

1. Tanuljon a múltból

Valószínűleg nem az első projektjén dolgozik, és egyszerűen átnézheti az előzőeket, hogy megnézze, hogyan működtek korábban a projektjei. Ezzel a módszerrel tanulhat a legtöbbet, ugyanis útmutatást ad a következő projektek költségvetésének elkészítéséhez.

2. Használjon szakértőket

Saját nyilvántartásain kívül szüksége lesz szakértőire is egy jól megtervezett költségvetéshez. Nem számít, hogy ők az Ön felettesei, vezető munkatársai vagy a pénzügyi csapat tagjai-e. Ne féljen bárkitől tanácsot kérni, mielőtt költségvetését véglegesíti.

3. Legyen következetes

A költségvetés megteremtése ezzel nem ér véget. Ha elkészült, többször újra át kell néznie. Minden szám, valuta, összetevő és érték megfelelő? Ne féljen attól, hogy még ebben a szakaszban felülvizsgál, vagy akár módosít is valamin.

4. Követés és módosítás

Többletmunka mindenhol van, gyakran elkerülhetetlen. Van, hogy előre lehet rá számítani, van, hogy nem, de minden esetben kiigazításra szorul a költségvetés. A megfelelő projektmenedzsment eszközzelvalós időben nyomon követheti költségvetését, annak különböző szempontjait, és szükség szerint módosíthatja azokat a projekt céljainak eléréséhez.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések