A csapatvezetés megközelítése. Ön milyen típusú projektvezető?

7/28/2020
5 minutes
Ebben a cikkben öt különböző projektvezetési stílust mutatunk be. Ezen stílusok felismerésének és szükség esetén a stílusok váltogatásának képessége Önt, mint projektmenedzsert a következő szintre emeli.

A munkafolyamatok áthelyeződése a digitális világba nem csak magát a munka felépítését, de a projektmenedzsment és a csapatvezetés hagyományos megközelítéseit is szétrombolja. A vezetés klasszikus formái – beleértve az olyan általános stratégiákat, melyek szerint különböző csapatokat azonos módon vezethet – most működésképtelennek ítéltek, és egyre inkább mellőzik ezeket. Manapság rugalmasságra, a kihívásokra adott gyors válaszadás képességére, valamint modern eszközök megfelelő használatára van szükség.

Napjainkban nem csak a projektvezetők fordulnak az úgynevezett adaptív vagy szituációs vezetés szemléletéhez, ami egy, az adott helyzethez, kontextushoz és csapathoz alkalmazott vezetési stíluson alapuló technika. Ahhoz, hogy munkája igényei szerint tudjon változtatni a stílusok között, először azonosítania kell azokat, és meg kell találnia közöttük az Ön alapvető stílusát.

Az alábbi stílusok mindegyike – ahogy azt a Gartner tanácsadó cég meghatározta – eltérő típusú csapathoz illik. Ezért ne csak a stílusokra koncentráljon, hanem arra is, hogy azok milyen csapatok és helyzetek esetén alkalmazhatók.


Együttműködő

Azok a vezetők, akik elsősorban az együttműködés értékeire építenek, általában folyamatosan részt vesznek a napi programban és a feladatokban. Nem félnek bepiszkolni a kezüket a munkában, ezzel támogatást nyújtanak, és tanács-, valamint információforrásként üzemelnek, illetve segítenek a csapat fejlesztésében. Ezt követően beosztottjaikat elsősorban az alapján értékelik, hogyan teljesítettek a munkában, így ez a stílus új vagy kevés tapasztalattal rendelkező csapatokhoz ideális.


Parancsnok

Ha a csapatát egy Parancsnok vezeti, biztos lehet benne, hogy ő maga nem piszkolja be a kezét a munkával. A Parancsnok megadja a kezdeti elképzelést, egyértelműen meghatározza a célokat és az elvárt munka terjedelmét, majd elvégzését a csapatra bízza, melynek eredményeit tisztán az alapján értékeli, hogy elérték-e a meghatározott célokat. A Parancsnokok legjobban a már működő, tapasztalt csapatokhoz illenek, melyekben a szerepek egyértelműen meg vannak határozva.


Edző

A jó Edző a csapatmunka minőségének ellenőrzésére koncentrál. Az Edzők tanácsot adnak csapatuknak, és a célok elérésére az egyes csapattagok fejlesztésével és mozgatásával törekednek. Ezután a sikert nem csak csapatként, de egyénileg is értékelik, a fejlődésre összpontosítva. Ez a vezetési stílus az üzemeltetésre, folyamatokra és agilitásra törekvő csapatokban működik jól.


Katalizátor

Érthetően hangsúlyozzák a tennivalókat, megszervezik az előkészítő meetingeket, és beindítják a csapat kreatív fogaskerekeit. A katalizátorok az innovatív csapatok tökéletes vezetői, mivel a meglévő rend felkavarását szorgalmazzák, projektjüket és csapatukat pedig úgy vezetik, hogy új és kreatív megoldásokat érjenek el.


Tanácsadó

A tanácsadók megosztják tapasztalataikat a csapattal, hogy segítsék elérni a céljaikat. A Parancsnokokhoz hasonlóan nem folynak bele a napi tennivalókba és programba, ehelyett magasról, felülnézetből szemlélik a csapatot, és nem csak a munkateljesítményt, hanem az egyes csapattagok együttműködési képességét és rugalmasságát is figyelik. Ezért az ilyen típusú vezető leginkább a konzervatívabb karakterű csapatokhoz illik, melytől nem várnak el innovatív vagy kreatív eredményeket.

Rátalált saját stílusára? Ezzel még nem győzött. Ahogy az elején is elmondtuk, bármely más vezetőhöz hasonlóan egy projektmenedzser nem alkalmazhat egyetlen stílust ma vagy a jövőben. Éppen ellenkezőleg, váltogatnia kell a stílusok között, annak megfelelően, ahogy a helyzet megkívánja, és a csapatot vagy a projektet szükséges kezelni.

Egy régi, örökölt csapattal dolgozik? Határozzon meg célokat Parancsnokként, és ragaszkodjon ezek eléréséhez! A csapata konzervatív, és hosszú távon egyetlen projekten fog dolgozni? Kapcsolja be az Easy Projectet, kövessen mindent és segítsen Tanácsadóként! Fel kell kavarnia az iparági rendet? Építsen egy fiatal csapatot és legyen a Katalizátora!

Ezek csak példák a lehetséges párosításokra, de a gyakorlat szinte bizonyosan más kihívások és helyzetek felé sodorja majd, melyek a vezetési stílus változtatását igénylik. Ekkor az a fontos, hogy tudja, éppen melyik stílust képviseli, és melyeket használhatja. Ezt követően, ennek megfelelően alkalmazkodhat a stratégiájával.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések