A PMI története és szerepe a projektmenedzsmentben

2/22/2019
10 minutes

Minden iparági szervezetnek van szövetsége, ami képviseli az iparágat, amely képzést vagy hálózatépítést kínál. Ez alól projektmenedzsment sem kivétel.

A Project Management Institute (PMI) azaz a Projektmenedzsment Intézet egy nonprofit szervezet, azoknak szól akik hasonló munkakörben dolgoznak. Ha érdekel a projektmenedzsment akkor PMI-nél jó helyen jársz. Az intézet több millió embert foglalkoztat világszerte.

Szervezetként képzést és minősítést kínál a project managementben, és követi a trendeket az iparágban. A Projektmenedzsment Intézet munkaetikai normákat is meghatároz. A hatalmas befolyása miatt fontos megérteni a PMI-t és annak történetét..

Tények a PMI-ről

A PMI hatalmas nyomot hagy. A szervezet több mint 2,9 millió szakembert foglalkoztat az iparágban. Világszerte 208 telephelye van 500,000 taggal, 300 szakaszra osztva 10,000 önkéntessel.

Kutatja, oktatja, fejleszti az ipari színvonalat, újságokat ad ki, konferenciákat szervez, és globálisan elismert tanúsítványt kínál.

A Projektmenedzsment Intézet rendszeresen frissíti a Projektmenedzsment útmutatóját, amelyet az iparban jártas önkéntesek segítségével állítanak össze, és amelyet az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (ANSI) is elismer.

A PMI történelme

Hol kezdődött a PMI? Hogyan álja meg a helyét a projectmenedzsment világában? Az 1960-as évekre nyúlik vissza, amikor a projektmenedzsment életbevágó lett a repülőgépiparban, az építőiparban és fegyvergyártásban. Ezekből az iparágakból keletkezett a PMI.

1968-ben, Philadelphiában Jim Snyder a „Smith, Kline & French Laboratories”-tól, és Gordon David a „Georgia Institute of Technology”-tól együtt vacsoráztak, és úgy döntöttek, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a projektmenedzsereknek fórumot ad az információk megosztásához és a szakmán belüli vitákhoz.

Később ugyanebben az évben megkezdődött az szervezet első hivatalos találkozója az atlantai „Georgia Institute of Technology”-ban. Ezt követően a Pennsylvania-ban benyújtották alapító okiratokat, amelyet a PMI öt alapítója írt alá.


Az Easy Project 2019 teljes mértékben megfelel
az IPMA és a PMI projektmenedzsment szabványoknak

A PMI céljai és szabályai

A nonprofit szervezet 1975-ben felvázolta céljait: „A profi projektmenedzsment fontosságának elismerése, fórum biztosítása a projektmenedzsmentben felmerülő problémák megbeszéléséhez, a kommunikációs technikák fejlesztése, interfész biztosítása a felhasználók és a hardver- és szoftverrendszerek beszállítói között; és iránymutatást adjon a projektmenedzsment területén az oktatáshoz és a karrierfejlesztéshez.”

PMI a forrásait az iparági szabványok kidolgozására fordította. Ezt egy szakmai kapcsolattartó bizottságon keresztül végezte, amely együttműködött a Technológiai, Kutatási irányelvekkel és Oktatási Bizottságokkal. Együtt dolgozott az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Bizottsággal és az Európai Nemzetközi Projektmenedzsment Szövetséggel is. 1980-ig ezeket az projektmenedzsment eljárásokat szabványosították. 1996-ra a PMI elkészítette az első Projektmenedzsment útmutatót.

Az 1990-es években a PMI tagsága 90,000 főre nőt és 120 országban jelen volt, Virgil R. Carter elnök vezetése alatt. Ezután 2002-től 10 évig Gregory Balestrero volt az elnök, Jelenleg Mark Langley a PMI elnöke.

PMI alapítók

  • James R. Snyder: Alapító, ügyvezető igazgató és elnök, Snyder jelenleg a PMI Education Foundation igazgatója, a Delaware Valley Chapter és az Editorial Review Board kincstárnoka. Elnyerte az év PMI embere kitüntetést. A Pennsylvania-i Newtown téren a PMI központja építésének projektvezetője volt.
  • Eric Jenett, PMP: Jenett volt az első, aki a Project Management Professional (PMP) minősítést szerzett. Szintén a PMI munkatársa, 1971-ben a szervezet elnöke volt, 1972-ben igazgatója és 1975-től 1976-ig titkára. 1975-ben a Houston Chapter alapító tagja.
  • Gordon Davis, PhD: Volt alelnök. Davis segített végrehajtani a PMI megegyezéseit egyetemi partnereikkel. PMI College of Scheduling igazgatója. Szinte az összes megszerezhető kitüntetést megkapta a szervezettől.
  • E.A. “Ned” Engman: A CPM Marketing nemzeti képviselője a McDonnell automatizálási cégnél. 1968-ban levelet küldött, amelyben felkérte az embereket, hogy a szervezet részévé váljanak.
  • Susan Gallagher: Projektmenedzser, aki az első Atlanta-i találkozón volt PMI-ként és pénztárként, technikai szolgálatok alelnökeként és igazgatójaként, valamint az alapokmány kiadójaként az éves üléseken. Fontos szerepet játszott a PMI szemináriumok és szimpóziumok megtervezésében 1977-ben.

Tanúsítvány

A PMI képzési programot dolgozott ki a projektmenedzsment készségeinek megszerzéséhez. A Project Management Professional (PMP) 1984-ben indult, és azóta iparági szabvány lett. 2007-ben a PMP-t a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) akkreditálta, és 2018 júliusától több mint 876 000 ember rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal.

A PMI képesítés megköveteli, hogy egy személynek legyen tudása, tapasztalata. Ahhoz, hogy jogosult legyen a pályázó, hároméves projektmenedzsment tapasztalattal, 4500 órás projektvezetés tapasztalattal és 35 órás projektmenedzsment oktatással kell rendelkeznie, négyéves diplomával.

Ha a jelölt középfokú végzettséggel rendelkezik, akkor ötéves projektmenedzsment tapasztalattal kell rendelkeznie, 7500 órányi projectvezető tapasztalattal és 35 óra projektmenedzsment oktatással.

A PMP tanúsítvány megszerzéséhez van egy 200 kérdéses többválasztásos teszt, amely megköveteli a PMP kézikönyv ismeretét. A jelentkezők online megtekinthetik a vizsgák tartalmát, ők is ezekhez hasonló kérdéseket fognak kapni. A PMI-nek hivatalos oktatási szervezetei vannak. Ezek a szervezetek önálló könyveket is adtak ki. Ezenkívül döntő fontosságú, a Projektmenedzsment útmutató című könyv ismerete (Guide to the Project Management Body of Knowledge).


Az Easy Project 2019 teljes mértékben megfelel
az IPMA és a PMI projektmenedzsment szabványoknak

Egyéb tanúsítványok a PMP mellett

A PMI-nek van számos más tanúsítványa a PMP-n kívül. A „Certified Associate in Project Management” (CAPM), amely egy kezdő szintű képzés, amely kevesebb tapasztalatot igényel, mint a PMP.

Megszerezhető bizonyítványok: Program Management Professional (PgMP) (programmenedzsment szakember), Portfolio Management Professional (PfMP) (Portfólió menedzsment szakember), PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP), PMI Risk Management Professional (PMI-RMP) (kockázatkezelési szakember), PMI Scheduling Professional (PMI-SP) (ütemezési szakember), PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA) (Professzionális üzleti elemző).

Az OPM3, azaz Organizational Project Management Maturity Model (szervezeti projektmenedzsment érettségi modell), projektek stratégiai végrehajtásához szükséges képességeket ad. Portfólió menedzsment, programmenedzsment és projektmenedzsment.

A projektmenedzsment etikája

A PMI tudatában van annak, hogy a projektvezető egy döntéshozó, és döntéseik révén befolyásolják az embereket, az erőforrásokat és a környezetet. Ezért a választásuk nem mindig üzleti, hanem gyakran etikai irányultságú. Ilyen döntések dilemmákat és akár kockázatokat is eredményezhetnek, amelyek egy projektmenedzsert igen nehéz helyzetbe keríthetnek.

A PMI igyekszik ezekkel a témákkal is foglalkozni, és útmutatást kínál az etikai és szakmai magatartásban. Számos cikk, újság és webinár van a témában. A szervezet etikai panasz felülvizsgálati folyamatot is kínál a projektmenedzserek számára. A PMI etikai tanácsadó csoportjával fel lehet venni a kapcsolatot kérdésekkel vagy ötletekkel.

PMI rendezvények

A legtöbb kereskedelmi szervezethez hasonlóan a PMI is rendez eseményeket. A PMI EMEA Congress 2019 május közepén kerül megrendezésre Dublinban, Írországban. Három nap alatt az iparágban dolgozó társakkal való megismerkedésre, információcserére, globális perspektívák megismerésére lesz lehetőség.

Az év folyamán regionális SeminarsWorld rendezvények is vannak, amelyek mélyreható többnapos képzést biztosítanak egy adott témában. Gyakorlati megoldásokat kínálnak tapasztalt szakemberektől, kis csoportokban, gyakorlati oktatással és személyre szabott figyelemmel.

Mega SeminarsWorld is a similar action to those mentioned above, only with a larger selection of popular SeminarsWorld courses, plus morning keynote speeches and organized receptions.

A Mega SeminarsWorld ennek a nagyobb változata, SeminarsWorld tanfolyamok még szélesebb választékával rendelkezik, reggeli előadásokkal és szervezett felvétellel.

A szervezet a PMI globális konferenciákat is rendez, amely több ezer projektmenedzsment szakembert vonz a világ minden tájáról. Ez egy háromnapos, sokoldalú rendezvény, amely az iparág összes témáját lefedi. Vannak beszédek és lehetőség van kapcsolatok teremtésre.

A PMO Symposium egy olyan hely, ahol a projektmenedzsment stratégiájába nyerhetünk betekintést. Kapcsolat teremtési lehetőségeket és workshopokat is biztosít. Az esemény olyan vezetők számára készült, akik projektek, programok és kezdeményezések portfoliójával foglalkoznak.


Az Easy Project 2019 teljes mértékben megfelel
az IPMA és a PMI projektmenedzsment szabványoknak

PMI kitüntetések

A szervezet díjazza iparág azon szakembereit, akik bemutatják szenvedélyüket, tehetségüket és szakértelmüket. Az egyik díj a PMI Fellows-díj, amely a PMI legrangosabb kitüntetése, ez a díj elismeri a szakértelmet és a szervezetnek nyújtott teljesítményt.

A PMI Eric Jenett projektmenedzsment kiválósági díja elismeri azokat az embereket, akik vezető szerepükkel, technikai projektmenedzsmentel, stratégiai és üzleti menedzsmenttel kiemelkedő munkát végeznek.

A PMI Young Professional díjat a fiatal projektmenedzserek kapják, akik jelentős előrehaladást visznek véghez a szervezeten belül. Tudás, projektmenedzsment megértése, etikusság, és kiemelkedő színvonal kell ennek a díjnak megszerzéséhez.

Projektekért is vannak díjak, mint például az év PMI projektje, a PMI Project Excellence Award és az év PMO projektje.

IPMA & PMI alapelvek az Easy Project szoftverben

Az IPMA / PMI módszertani kompatibilitás Easy Project megoldásunk alaptulajdonsága. Az Easy Project szoftverben olyan eszközökhöz kap hozzáférést, mint az Easy Gantt, WBS, Erőforrás & Feladatmenedzsment, Ráfordított idő mérés, KANBAN és Megtermelt Érték Menedzsment (EVM) - melyeket személyes vagy csapatszintű használatra is választhat kiegészítőként.

Mindegyik eszköz integráltan működik, ezzel alátámasztva az Easy Project filozófiáját: Bontsuk darabjaira a projektet vagyis "egyszerűsítsük le", Vizualizáljuk, Tervezzük meg, Kezeljük a feladatokat, Értékeljük a projektet.

PMI/IPMA projektek? Easy

Szerezze meg az összes remek eszközt a tökéletes projekt tervezéshez, irányításhoz és ellenőrzéshez egyetlen szoftverben!

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések