A projekt portfólió menedzsment legjobb gyakorlatai

1/5/2021
5 minutes

A munkája projektmenedzsmentből projekt portfólió menedzsmentté nőtt? Néhány tippet adunk Önnek arról, hogyan kezelje ezt a kihívásokkal teli szerepkört, és juttassa el portfólióját és az összes projektjét sikeresen a célig. A portfólió kezelésen belül egyszerre több projekt kezelése olyan, mint a zsonglőrködés.

Ha jól tud zsonglőrködni, első pillantásra könnyűnek tűnik, de ha elkövet egyszer egy nagy hibát, minden szétesik.

Azok számára, akik tudják, hogy a projekt portfólióért felelnek, és nem egy sor nagyobb feladatért, ahogy azt a legutóbb megmutattuk, a gyakorlatban jól jönnek a tippek, módszerek és eljárások a sikeres projekt- és portfóliókezeléshez. Ha több projektért felel, akkor hatékonyan kell dolgoznia az idővel, különben a kudarc és jó eséllyel a kiégés veszélye áll fenn. Annak érdekében, hogy sikeresen megbirkózzon ezzel, ezúttal az alábbi tippekkel készültünk Önnek.


Tervezzen

Ahogyan egyetlen projekthez is tervet készít, több projekt esetén is előre kell terveznie. Nem számít, mire képes projektmenedzserként, egyértelmű terv nélkül könnyen elvesztheti az irányítást. Ezért azt javasoljuk, hogy heti rendszerességgel tervezze meg saját munkáját, és azt következetesen priorizálja. Vegye figyelembe a közelgő határidőket, kapacitását és kollégáit, és álljon készen arra, hogy a hét folyamán menet közben kell átdolgoznia a tervet. Ha nem készít előre egy alapvető tervet a portfólióhoz, akkor azt az egyes projektek futása alatt kell megtennie, ez mindenképpen kerülendő.

Nem arról van szó, hogy száz százalékos tervet kell készítenie és maradéktalanul betartania, hanem egy alapvető operatív struktúrát kell kialakítania. A helyzet napról napra változhat, ezért követnie kell a projektjei körüli aktuális eseményeket, és megfelelően felül kell vizsgálnia és ki kell igazítania a tervet, valamint az erőforrások elosztását.


Szervezzen

Olyan helyzetekben, amikor több projektet irányít, időnként elkerülhetetlenül sok információ áramlik be Önhöz. Ezért kritikus fontosságú, hogy dedikált eszközöket használjon azok rendezéséhez és kezeléséhez, például Gantt diagramot. Mindenképpen hagyjon fel azonban azzal az elképzeléssel, hogy egyszerre több projektet irányít projektmenedzsment szoftver használata nélkül.

Fontos, hogy a csapata is tudja, ki miért felelős. Egy projekt csak akkor futhat olajozott gépként, ha az alkatrészei ellátják a szerepüket.


Kommunikáljon

A tervezéstől kezdve a jelentéseken át a kiértékelésig, az egészséges csapatkommunikáció kulcsfontosságú a globális projekt portfólió kezelésben. Ezen a ponton a projektmenedzser kapcsolattartóként szolgál, akinek információkat kell fogadnia, dolgoznia kell vele és tovább kell adnia. Ha sikeresen szeretné irányítani a projekteket, minden körülmények között egyértelműen kell kommunikálnia.

Döntő fontosságú az a képesség, hogy csapatának megfelelően magyarázza el a probléma lényegét, különben egyre többe kerül Önnek, ha újra és újra magyaráznia kell. Ugyanakkor, ha nincs megfelelően kialakított - ideális esetben őszinte és hatékony - kommunikációja a kollégákkal, könnyen elveszhetnek fontos információk a kommunikációs zajban.


Delegáljon

Akár az Easy Project eszközeivel, akár más kommunikációs csatornán keresztül a lehető legtöbb saját feladatot delegálnia kell kollégáinak, amikor a teljes portfóliót kezeli. Ha még mindig hajlamos bizonyos feladatokat maga kezelni, szabaduljon meg tőlük! Az Ön feladata, hogy kövesse az összes projekt tágabb kontextusát, ezért ne szégyellje átadni az operatív munkát csapatának, és így jobban összpontosíthat arra, ami fontos.

Bíznia kell kollégáiban és képességeikben ugyanúgy, ahogy nekik is bízniuk kell Önben. A kölcsönös bizalom nélkül nem hagyatkozhat magára a delegált munka megtervezésében vagy lebonyolításában.

Nem csak a szervezésben, hanem a kommunikációban, a csapat szerepek kialakításában és a munka delegálásában is segít Önnek egy jól kiválasztott projektmenedzsment eszköz. Az Easy Projectben modulokat és megoldásokat talál ezekre a szempontokra, és például a Gantt is rendelkezésre áll a portfólió tervének létrehozásában és felülvizsgálatában. Ha globálisan kezeli projekt portfólióját, akkor minden eszköz előnyt jelent, amely segít könnyebbé tenni a munkáját.

Portfólió kezelés áttekintéssel? Easy.

A leghatékonyabb projektmenedzsment eszközök egyetlen szoftverben.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések