Három alapvető módszertani megközelítés a sikeres projektmenedzsmenthez

10/20/2020
4 minutes

A projektmenedzsmentben számos megközelítés létezik, amit választhatunk, de nem érdemes azt választani, ami divatosnak tűnik. Ehelyett fejlessze tökéletesre a bizonyított módszertanokat!

Mielőtt elkezdi következő projektjét, azt javasoljuk, hogy ne kezdje átolvasni az internetet, és ne forgasson garantáltan forradalmi technikákat ígérő könyveket sem. A sikeres projektmenedzsmenthez csak annyira van szüksége, hogy koncentráljon az alábbi bizonyított módszertanokra.


Vízesés modell

A módszer kora ellenére a kronologikusan orientált vízesés még mindig egy sor előnyt kínál sok helyzetben. Végül is ne feledjük, ez a módszer elég volt a NASA-nak arra, hogy embert küldjön a Holdra, és vissza is hozza.

Ahogy a neve is sejteti, ez a modell olyan projekteknek megfelelő, ahol a különálló fázisoknak adott sorrendje létezik, és az egyik résznek el kell készülnie, mielőtt a másik kezdődik, miközben nagy mennyiségű követelmény dokumentációnak kell megfelelni.

A helyes projektmenedzsmenthez ezzel a modellel, a kritikus projektútvonalak módszere és annak szerves részei, a Gantt diagramok érhetők el az Ön számára.


Agilis projektmenedzsment

Magánál a módszertannál talán még inkább az agilis irányítás egy olyan megközelítés, ami különböző módszerekkel (pl. Scrum) jól működik. Ezt a folyamatos iterációkon, kiigazításokon és személyek közötti kommunikáción alapuló projektmenedzsmentet a legtöbb napjainkban működő szervezet használja, mely következetesen foglalkozik saját projektmenedzsmentjével.

Rugalmassága miatt azonban egyértelmű, hogy nem megfelelő strukturált projektekhez, melyeket rögzített szabályok határoznak meg, mint például a közbeszerzés. Másrészt a termékek és szolgáltatások agilis menedzsmenttel való fejlesztése révén lehetővé teszi a hibák és hiányosságok folyamatos kijavítását, vagy a szükséges változtatások beépítését.


Hibrid módszerek

Ki állítja, hogy egy módszert kell választania, és azt a végtelenségig kell követnie? A mai modern projektmenedzsment eszközökhöz hasonlóan a sikeres projektmenedzserek kombinálják a rendelkezésükre álló módszerek legjobbjait. A projektmenedzsment módszereinek kombinálásakor természetesen ez a projekt jellegétől és terjedelmétől függ, de az alábbiak az alapvető ajánlásaink:

  • Vizualizálja munkáját a Kanban feladatkártyáival, így azonnal tudni fogja, min dolgoznak éppen és milyen lépések következnek.
  • Az egyes feladatok és a kulcsfogalmak folytonossága segít követni a Gantt-diagramot, vagy közvetlenül az Easy Gantt-ot.
  • A napi "standup" meetingek és a scrum alapján beállított sprintek elősegíti a megfelelő kommunikációt.
  • Az egyértelműen meghatározott ciklusok és a tervezéskor bevezetett időkeret foglalások - ahogyan azt az XP módszer vizionálja - segítenek elkerülni a szükségtelen stresszt.

A hibrid módszertan hasznos lehet minden olyan projektnél, amelyek természetüknél fogva nem kizárólag az itt szereplő egyik fő megközelítésnek felelnek meg. Az is hasznos, ha csak tetszik Önnek egy másik megközelítés egyik szempontja, és ki akarja próbálni azt a menedzsmentben a teljes struktúra megváltoztatása nélkül.

Az elméleten és a megtanult módszertanokon túl, természetesen a saját tapasztalataira és ösztöneire is támaszkodnia kell, hogy a projekt sikeres végrehajtásához szükséges a módszert vagy eszközt használja.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések