A projektmenedzser munkájának örömei és bánatai

3/17/2021
3 minutes

Itt az ideje egy kis önelemzésnek. Gondolja át velünk, mi az, amit projektmenedzserként szeret a munkájában, és mi az, ami teljesen kikészíti. Abban megegyezhetünk, hogy a projektmenedzser munkája távol áll az egyszerűségtől.

Először is, a PM munkáját számos külső tényező befolyásolja, folyamatosan képeznie kell önmagát, kapcsolatban kell maradnia környezetével, és hatalmas felelősség hárul rá. Ennek ellenére sokan elindulnak ezen a pályán, megint mások pedig azt kérdezik tőlünk, mivel jár a projektmenedzser munkája.

Ezért feltettük magunknak a kérdést, hogy nekünk mi a kedvenc részünk a projektmenedzsmentben, és mi az, ami nélkül biztosan meglennénk. Kezdjük azonban az előnyökkel!

A csapat

Projektmenedzserként különböző végzettségű, de azonos célt szem előtt tartó emberek csoportját fogja irányítani. Több mint valószínű, hogy kollégái különböznek természetükben, származásukban vagy kultúrájukban, de felbecsülhetetlenül sokrétű megközelítést hoznak magukkal.

Ha helyesen határozza meg a szerepeket a csapatban, és folyamatosan együtt dolgozik velük, ez a sokszínűség elősegíti a projekt hatékonyabb irányítását. Ezenkívül, ha teret ad a csapattagoknak arra, hogy kitűnjenek, és eltávolítja előlük a felesleges akadályokat, felfedezheti a bennük rejlő valódi lehetőségeket.

A tervezéstől a megvalósításig

Projektmenedzserként lehetőségünk van figyelemmel kísérni a projekt fejlődését a megbízástól és a tervezéstől egészen a megvalósításig és értékelésig, vagy akár annak lehetséges további szakaszaiban is. Így be kell látnunk, hogy sok más szakmával ellentétben nincs elrejtve előlünk a munkánk eredménye vagy tágabb összefüggései.

Ezen kívül megfigyelhetjük, hogyan jön létre valami a semmiből, legyen szó akár ismétlődő projektekről, amelyekre már megvannak saját sablonjaink, vagy teljesen új és szokatlan kihívásokról.

Hozzáadott érték

A projektek végső célja az üzleti eredmények felmutatása. A projekteket irányító embereknek meg kell találniuk az egyensúlyt az apró részletek és a tágabb értelmezés között. Hidat formálnak a vállalat döntéshozó és feladatot teljesítő részei közt.

Ha ezt a szerepet helyesen tölti be a projektmenedzser, meghatározó értéket teremt a szervezet számára, mely azonnal nyilvánvalóvá válik.

Szeretné, hogy a projektmenedzsment egyszerűbb legyen 2021-ben? Easy.

A leghatékonyabb projektmenedzsment eszközök egyetlen szoftverben.

A projektmenedzser szerepének is van hátránya. Milyen problémákkal szembesülünk tehát leggyakrabban?

Teljes felelősség, nulla tekintély

A projektmenedzser munkája beépített kettősséggel jár. Ebben a pozícióban egyéni felelősséggel tartozik teljes projektekért és irányítania kell a csapatát, de még mindig nincs elegendő vezetői jogosultsága vagy felhatalmazása, amelyre időnként borzasztóan nagy szüksége lenne. Ezt a tényt súlyosbítja, hogy a pozíciójából kifolyólag pontosan tudja, hogy miként tudná felhasználni ezeket az erőforrásokat.

A bizonytalansági szint

A projektmenedzsereknek nap mint nap le kell küzdeniük az egyik legnagyobb akadályt, mely a magas szintű bizonytalanság, ami körbejárja a munkájukat. Bár alaposan megterveznek minden apró részletet és agilisan állnak a szervezéshez, a projekt bizonyos részeinek leszállítása, vagy akár a projekt egészének eredménye teljesen kívül esik a hatáskörükön. Ennek köszönhetően, bár részükről mindent megtettek, amit lehetett, a belső békét mégsem érik el, ha a felmutatott eredmények egy részére gondolnak.

Mindenről tárgyalni kell

A projektmenedzsernek "kapocsként" kell működnie a felek közt: az ügyfél és a cég, az alsó és a felső vezetés között. Ennek során átadja a legfontosabb információkat az egyik féltől a másiknak és általában abban a helyzetben találja magát, hogy meg kell védenie az egyik felet a másikkal szemben.

Végül is, ez is része a szerep hozzáadott értékének, ahogy azt már említettük, de az állandó tárgyalás, magyarázás és nyomon követés néha kimerítő. Összegzésként elismerhetjük, hogy a projektmenedzser szerepének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Abban a pillanatban, hogy bármely csapat munkáját irányítania, figyelemmel kísérnie, megterveznie és értékelnie kell, garantáltan sok kihívással fog szembenézni.

Végtére is ez a munka nagyrészt az érdekelt felekkel folytatott kommunikációról szól. Ezért számoljon azzal, hogy az emberi tényező és a vállalati kultúra feltétlenül tükröződni fog a projektmenedzsment gyakorlatában, és valószínűleg ezen aspektusok fogják meghatározni, hogy az Ön esetében az előnyök felülmúlják-e a hátrányokat.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések