Indítsa el a projektet, vagy sem? Hogyan mérheti fel a projekt pénzügyi potenciálját a költségelemzésnek köszönhetően

3/1/2022
6 minutes

Woody Allen egyszer azt mondta: „A pénz jobb, mint a szegénység, már csak pénzügyi okokból is.” A projektjei jövedelmezőségét illetően humornak nincs helye, azonban bizonyos mértékig tarthatja magát Allen kijelentéséhez.

Ahhoz, hogy érdemes legyen időt és energiát fektetni egy projektbe, meg kell bizonyosodnia arról, hogy az nemcsak „szép” lesz, hanem profitot is termel majd. A költségelemzés pedig már a kezdetektől segítségére lesz ebben.


Mi az a költségelemzés és miért érdemes megcsinálni?

Röviden fogalmazva: a projekt költségeinek és azon bevételeinek összehasonlítása, amit a projekt sikeres leszállítás esetén a vállalat számára termel. Különösen a kis és közepes méretű projektek esetében hasznos, melyek teljesítése nem tart túl sokáig.

stabil cash flow fenntartása érdekében a jövedelemre és a megtérülési időre egyaránt gondolni kell. (A fizetési határidőket úgy határozza meg, hogy ne menjen csődbe, amíg a számlák beérkezésére vár.)

Röviden fogalmazva: a költségelemzés fő előnye a projektmenedzsmentben az, hogy egy olyan rendszerszintű rálátást kap, amivel

  • meghatározhatja, hogy egy projekt pénzügyileg stabil, védhető és megvalósítható-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett;
  • összehasonlíthatja a projektek pénzügyi kilátásait, ami segítségére lesz abban, hogy a projektportfólió szintjén is döntést tudjon hozni.


Mikor kell elvégezni a költségelemzést?

Természetesen mielőtt zöld utat ad a csapatnak, de vigyázzon – ahogy a projekt fejlődik, folyamatosan frissítenie kell az elemzést. Különösen, ha agilis módszerrel irányítja a projektet, és új feladatok és részeredmények sorakoznak fel a végtermék felé vezető úton.

Ebben az esetben teljesen lehetséges, hogy az elemzés eredménye ingadozni fog. Ezért állítson be egy (százalékos) határt annak meghatározásához, hogy a rendszeres ellenőrzés során mikor normális az eltérés a számításokban, és mikor figyelmeztető jel arra, hogy valami nincs rendben.

Annak érdekében, hogy projektje pénzügyi szempontból a lehető legstabilabb legyen már az előkészítési szakaszban is, használja a pénzügyimenedzsment-eszközöket. Végezze el az alábbi 5 lépést (a költségelemzést is beleértve):

  1. Készítsen munkalebontási struktúrát – hogy érdemi pénzügyi tervet készítsen projektjének, először is ismernie kell, hogy miből tevődik össze a projekt. Ezért hívja össze csapatát, készítsen egy pontos WBS-t (Work Breakdown Structure – munkalebontási struktúra), és ossza fel a nagy projektet több, egyenként leszállítandó részre!
  2. Készítse el a költséglebontási struktúrát – a CBS-nek (Cost Breakdown Structure) köszönhetően láthatja és kezelheti a projekt finanszírozását az Easy Projectben, beleértve a konkrét feladatokat, közvetlenül az előző lépésben létrehozott gondolattérkép segítségével.
  3. Készítse el a projekt költségvetését – itt láthatja a költségek és a lehetséges bevételek kapcsolatát részletesen, aminek köszönhetően benyújthatja a költségvetést a vezetőségnek jóváhagyásra, vagy megoszthatja aggályait a munka megtérülésével kapcsolatban, és módosíthatja/elutasíthatja a projektet.
  4. Nagyszerű lett a projektelemzése? Gratulálunk! Most már elkezdheti az árajánlat elkészítését az ügyfél számára.
  5. Miután elfogadták az árat, elkezdhet dolgozni a projekten. Ezután következik a projekt finanszírozásának folyamatos, fokozatos nyomon követése, majd az elemzések eszerinti frissítése sprintekben.


Mi van a kivételekkel?

Van néhány. Egyes projektek esetében már a pénzügyi tervezés kezdetén egyértelmű, hogy a kiadások jelentősen meghaladják majd a bevételeket. A valóságban azonban még egy veszteséges projekt is befektetésnek tekinthető – különösen, ha a hosszú távú stratégia szempontjából nézzük.

Reklámügynökségek pl. gyakran dolgoznak nonprofit szervezeteknek ingyen, vagy egy jelképes összegért. Ezeknek a projekteknek köszönhetően javul – és sokkal emlékezetesebb lesz – a reklámügynökség imázsa. Ez pedig új ügyfeleket hozhat számára.

A pályázatok jó példák erre – az ügyfél gyakran nagyon szoros határidőket szab meg. Kompetens projektmenedzserként gyorsan meg kell találnia az erőforrásokat, hogy elindítson egy villámprojektet! A pályázatban való részvétel díja általában jelképes (vagy egyáltalán nincs), így maga a „pályázat” a költségelemzés szempontjából rendkívül hátrányos.

Amikor azonban ötleteivel és megoldásaival legyőzi a konkurenciát, nemcsak új finanszírozási forrást kap, hanem lehetőségeket az üzleti növekedésre és a csapattagok fejlesztésére.


Összegzés

A projekt pénzügyi stabilitása érdekében az öt lépés egyikének a költség–haszon elemzésnek kell lennie. A képzett projektmenedzser nemcsak „a megbízás végrehajtója”, hanem arra is gondolnia kell a munka megkezdése előtt, hogy mik a projekt pénzügyi és stratégiai előnyei.

Ha őszinte, adatalapú elemzést akarunk készíteni, az a legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha összekapcsolt projektmenedzsment-eszközöket használunk – különös tekintettel a WBS-re és a CBS-re. Még ha jól is sikerült a projektelemzés, rendszeresen meg kell ismételni, és frissíteni kell, főleg, ha agilis módszerrel kezeljük a projektet.

Tudja meg, megéri-e projektet csinálni? Easy.

A leghatékonyabb projektmenedzsment eszközök egyetlen szoftverben.

Próbálja ki az Easy Project szoftvert ingyenesen

Minden funkció elérhető | SSL tanúsítvány | Napi mentések